S-ar putea sa ai arma principala pregatita, dar cum ramane cu o arma de rezerva? In timp ce unii sustin ca nu ai nevoie de una, multi inca apreciaza utilizarea pistoalelor in meciurile de airsoft. Atunci cand va alegi pistolul de airsoft, vechea intrebare daca sa alegi gazul verde sau CO2 pentru alimentarea pistolului tau pare sa apara destul de des. Desi sunt folosite in principal ca arma de mana in meciurile de airsoft, ele inca joaca un rol valoros. De exemplu, il poti folosi pentru a te acoperi atunci cand incerci sa te indepartezi pentru a reincarca sau daca esti lunetist si ai nevoie de o arma pe care sa o folosesti in timp ce cauti un nou loc.

Ce este gazul verde (green gas)?

Gazul verde este, in esenta, gaz propan cu mult mai multe elemente. Gazul verde este propan amestecat cu ulei de silicon pentru a lubrifia arma in timp ce tragi cu ea. Desi asta nu inseamna ca nu ar trebui sa va demontati pistolul cu gaz pentru intretinere. Toate pistoalele cu gaz trebuie curatate si intretinute cel putin o data pe sezon. Multe dintre cele mai populare pistoale de astazi sunt facute pentru a trage cu gaz verde.

Ce este CO2?

CO2 este dioxid de carbon. In airsoft, Co2 este folosit pentru a alimenta pistoalele si alte arme. Se prezinta intr-un cartus de 12 grame pe care il poti depozita cu usurinta in buzunar sau in pistol. Cartusul de CO2 este introdus si perforat prin incarcatorul pistolului tau. Desi in mod normal nu vin amestecate cu ulei de silicon, exista acum unii producatori care il includ in amestecul lor de CO2.

Diferente intre pistoalele cu gaz verde si pistoalele cu CO2

In general, pistoalele cu gaz verde si cele cu CO2 sunt identice, diferentele dintre ele constand in gazul pe care il folosesc. Iata cateva dintre caracteristicile lor si ceea ce le face diferite:

Ambalare

Modul in care sunt depozitate aceste doua tipuri de produse este complet diferit. Gazul verde este depozitat in cutii de 16 oz la 100 psi. CO2 este stocat in cartuse de 12 grame la 800 psi. Asta nu inseamna ca CO2 va trage de opt ori mai mult decat gazul verde. Este un pic mai complex decat atat.

Viteza la gura tevii

Atunci cand tragi cu pistoale airsoft cu gaz verde, de cele mai multe ori acestea vor trage intre 290-330 FPS, in timp ce CO2 va trage la 400 FPS. Pistoalele cu CO2 au o viteza mai constanta decat cele cu gaz verde. Pistoalele cu gaz verde vor scadea instantaneu in putere in momentul in care incepi sa tragi si vor scadea constant pana cand camera de gaz se goleste. Pe de alta parte, CO2 isi va pastra viteza pana la capat. Pistoalele cu gaz verde vor fi, de asemenea, aproape intotdeauna legale pe teren, mai degraba decat pistoalele cu CO2, care trag mai mult decat pistoalele tale medii, este posibil sa mai fie nevoie de unele ajustari.

Efectul de racire

Atunci cand trageti focuri de arma in succesiune rapida cu un pistol cu gaz verde, gazul si incarcatorul se vor raci foarte tare si isi vor pierde o mare parte din putere. CO2 este mai putin afectat de acest efect de racire si se va descurca mai bine la temperaturi mai scazute si in lunile mai reci. Cu toate acestea, exista gaze verzi moderne care pot fi destul de eficiente pe vreme rece, mai ales atunci cand se folosesc gaze specializate.

Gazul propan ca o alternativa

Este adevarat ca gazul verde este propan. Asadar, nu exista niciun motiv pentru care sa nu folositi propan pe pistolul tau de airsoft. Este cea mai ieftina dintre optiunile de gaz, dar are dezavantajele sale. Canistrele cu propan nu sunt pregatite pentru teren, ceea ce inseamna ca duzele lor nu se vor potrivi acolo unde in mod normal ati potrivi duza de gaz verde. Este posibil sa fie nevoie sa cumperi accesorii suplimentare, cum ar fi un adaptor, pentru a-ti putea umple incarcatorul cu propan. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa cumperi niste ulei de silicon pentru a-ti mentine pistolul lubrifiat, deoarece gazul propan obisnuit nu se va amesteca cu acesta si iti poate deteriora arma daca nu este lubrifiat. Nu recomandam folosirea propanul din cauza modificarilor necesare si a potentialului de a deteriora pistolul de airsoft.

Care sunt avantajele si dezavantajele gazului verde fata de CO2?

Desi pot avea destul de multe diferente, care dintre acestea sunt bune si care sunt cele la care trebuie sa fii atent?

Avantaje si dezavantaje gaz verde (green gas)

Avantaje

 1. Aproape intotdeauna legal pe teren la 390-300 FPS
 2. Mai putina presiune inseamna mai putina presiune asupra armei
 3. Mai multe variante de gaz disponibile
 4. Usor de completat pe teren
 5. Mai ieftin decat CO2

Dezavantaje

 1. Putere de tragere mai mica
 2. Scaderea vitezei la gura tevii
 3. Afectata cel mai mult de efectul de racire

Avantaje si dezavantaje CO2 (dioxid de carbon)

Avantaje

 1. Foarte portabil pe teren
 2. Putere de tragere mai mare
 3. Consistenta mai buna a tragerii
 4. Mai bun pentru vreme rece

Dezavantaje

 1. Depaseste adesea conditiile de teren
 2. Mai multa presiune inseamna mai multa presiune asupra armei

Gandurile noastre de final

In concluzie, nevoia ta de un pistol de airsoft depinde in totalitate de tine. In cazul in care ai nevoie de unul, gazul verde ar fi cea mai buna optiune pentru pistoale, deoarece majoritatea pistoalelor cautate functioneaza cu gaz verde, si asta pentru un motiv intemeiat. Desi CO2 are performante mai bune in unele cazuri, longevitatea si usurinta de utilizare merg catre gazul verde. Exista unele modele de pistoale care functioneaza cu ambele gaze. Poti sa le iei si sa le incerci pe amandoua si sa vezi ce ti se potriveste cel mai bine. Daca doresti sa economisesti foarte mult pe puterea de foc, gazul propan este usor de obtinut, dar s-ar putea sa te coste mai mult la inceput, dar iti va aduce o economie totala pe termen lung. Cu toate acestea, au riscuri mai mari atunci cand sunt folosite pe pistoalele tale. Oricare ar fi cea pe care o alegi, asigura-te ca iti intretii corespunzator pistolul de airsoft, astfel incat sa il poti folosi mult timp.