Pentru pasionatii de airsoft, Tokyo nu este doar un oras din Japonia, ci si o parte din denumirea unei companii din Asia care a reusit sa se impuna in acest domeniu. Mai precis, vorbim despre Tokyo Marui, fondata in 1965 si care este un producator si distribuitor de renume de arme si accesorii pentru airsoft.

Compania este una destul de mare, numarand peste 130 de angajati care au grija ca replicile airsoft produse sa fie unele calitative si adaptate nevoilor tuturor jucatorilor.

Tokyo Marui are o serie de principii bine inradacinate iar filosofia business-ului este de a oferi "hobby-uri de inalta calitate care sa poata fi savurate cu liniste sufleteasca".

Compania este definita printr-o serie de standarde stricte de inspectie pentru siguranta si calitatea armelor airsoft, iar tot personalul, de la dezvoltare pana la livrare, se straduieste intotdeauna sa ofere produse mai bune.

Aspectele legate de safety, cum ar fi puterea de tragere, siguranta operationala si rigiditatea produsului, sunt verificate riguros in timpul productiei, existand persoane care sunt insarcinate cu acest task.

In cazul improbabil in care este detectata o piesa care dauneaza sigurantei sau care vine cu o defectiune, linia de productie va fi oprita pe loc. Apoi se vor lua corectii si contramasuri, iar productia nu va fi reluata pana cand standardele de siguranta nu vor fi eliminate.

Un alt aspect important despre Tokyo este faptul ca a fost prima companie care a introdus pistoale airsoft alimentate exclusiv de un ansamblu arc-piston actionat de cutie de viteze cu motor electric. Astfel, acestea au fost numite "pistoale electrice automate" (de unde si prescurtarea AEG).

Mai precis, acest sistem compact de pompa de aer a fost implementat in prima lor replica cu tragere automata, alimentata de baterii. Este vorba de FAMAS F1, un model deosebit de apreciat. Au fost apoi introduse alte arme de airsoft. Designul AEG cu 3 trepte dezvoltat de Tokyo Marui este inca in uz astazi si a fost copiat de nenumarate ori de-a lungul anilor de multi alti producatori de airsoft.

Din ce sunt realizate replicile airsoft?

Replicile de airsoft ale lui Tokyo Marui au fost realizate in principal din corpuri din plastic ABS. Dar s-au folosit, de asemenea, si piese metalice acolo unde era necesar. Modelele lor mai recente, cum ar fi pustile Type 89 si AK-74M, au exteriorul complet metalic.

Cutiile de viteze interne ale acestor arme sunt alimentate in principal de baterii reincarcabile. O cutie de viteze Tokyo Marui standard, nemodificata, va trage cu o viteza de la 73 pana la 91 m/s).

Aceste cutii de viteze pot fi modificate pentru performante mai mari cu piese de schimb, dar nu trebuie uitat faptul ca legea japoneza limiteaza puterea lor la 0,98 jouli.

Tokyo Marui nu ii neglijeaza pe copii. Firma japoneza produce replici LPAEG cu dimensiuni reduse, care pot fi utilizate de copii de la vârsta de 10 ani. Acestea sunt alimentate de 6 baterii de tip AA si au o putere mai mica decat omologii lor la scară 1:1.

Cateva aspecte despre EBB-uri...

Pistoalele electrice de la Tokyo Marui (denumite in mod obisnuit ca EBB) sunt alimentate de patru baterii AAA si de obicei trag cu un BB de 0,12 grame.

Majoritatea modelelor au o siguranta suplimentara de prindere care trebuie tinuta pentru ca pistolul sa traga, cu exceptia modelelor Combat Delta care folosesc siguranta obisnuita de prindere a pistolului. Pistoalele au o retragere foarte slaba, iar glisiera se misca, de obicei, doar cu o treime din distanta pe care o ar face-o pe un GBB tipic sau o arma de foc reala.

Tokyo Marui produce o serie mica de pistoale semi-automate care trag comprimand arcul si eliberandu-l pe masura ce tragaciul este apasat. Acestea sunt in mare parte comercializate pentru replici in diferite culori, dar Tokyo Marui a lansat editii negre si argintii care vin in cutii cu aspect mai profesionist si elegant. Butoaiele creeaza un efect de hop-up la distanta scurta.

Tokyo Marui recomanda doar utilizarea unui proiectil special de argint de 0,12 g din gama lor si precizeaza ca acesta sa fie incarcat cu un speedloader brevetat care contine 90 de proiectile.

Povestea brandului japonez nu se opreste aici. Recent, Tokyo Marui a intrat pe piața scuterelor electrice. Iar asta dupa ce e cochetat cu machetele de masini.

Pe langa celebrele arme, la Tokyo gasim si accesorii pentru airsoft precum gloante, ochelari si gaz pentru alimentat armamentul. Un alt aspect pe care il apreciem la compania japoneza este faptul ca pe site-ul lor oficial prezinta o multime de informatii utile pentru cei care vor sa patrunda in fascinantul univers al airsoftului.

Astfel, Tokyo Marui nu inseamna altceva decat cumparaturi inteligente, economii importante, dar si o experienta la dusa superlativ. Aventura este la cote maxime, dar si distractia se dovedeste pe masura. Si totul cu ajutorul unei recuzite pe masura.