Ai descoperit de curand un sport precum airsoftul? Atunci da-ne voie sa iti povestim cate ceva despre subiectul nostru preferat si care are directa legatura cu acesta: pistoale airsoft.

Dar mai intai de toate... ce este airsoftul?

Putem defini, pe scurt, airsoftul ca fiind un sport sau un joc in care se folosesc replici (putem spune copii fidele ale unor arme reale), insotite de echipamente specifice cu rol de camuflare a jucatorilor. Aceste replici se dovedesc neletale.

In jocul de airsoft, lucrurile devin interesante datorita faptului ca sunt simulate diverse scenarii si conflicte, cu scopul de a distra jucatorii si a savura adrenalina. Scopul este eliminarea adversarilor si castigarea partidelor stabilite.

De ce are airsoftul atat de multi entuziasti?

Dincolo de fun, sunt si alte motive care ne fac sa apreciem un sport precum airsoftul. Si iata cateva dintre acestea:

  • Pentru ca este o sursa demna de luat in considerare de adrenalina

  • Pentru ca are un rol usor terapeutic... airsoftul ajuta la eliminarea stresului.

  • Pentru ca se poate juca in echipa, dezvoltand abilitati precum cooperare si coodonare. Tocmai de aceea, de multe ori, airsoftul poate fi o activitate folosita in team buildinguri sau team eventuri.

  • Pentru ca este folosit de catre armata in simularea diverselor misiuni.

Cateva intrebari comune despre airsoft si raspunsurile aferente:

Ce fel de munitie folosim intr-un joc de airsoft?

Aceasta este o intrebare destul de complexa, asa ca vom incerca sa venim cu un raspuns suficient de generos.

In loc de pistoale reale, se folosesc replici airsoft. Acestea sunt, de regula, prevazute cu tevi interne de 6 mm. Ele sunt compatibile cu bile si sunt confectionate din plastic. Greutatea lor nu este mare, ceea ce le face usor de manevrat, chiar si pentru cei care nu au o dexteritate buna. Mai precis, greutatea variaza intre 0,20 si 0,50 grame.

Pe de alta parte, vorbim si despre replici electrice, cunoscute drept AEG. AEG este o prescurtare de la replici cu propulsie electrica si se refera la cele care au la baza un motor si un acumulator. Intregul sistem intern este unul electric. Modelele AEG sunt adesea favorite in jocuri, datorita designului realist, dar si a tragerii care poate fi de tip semi sau foc automat.

Totodata, nu uitam sa mentionam replicile pe baza de gaz (cunoscute drept replici CO2 sau Green Gas - in functie de alimentare). Acestea sunt bazate pe un sistem simplu, care propulseaza bila cu ajutorul presiunii gazului. In ceea ce priveste replicile Green, mentionam ca este vorba despre un gaz special creat pentru airsoft. Acestea se dovedesc destul de sensibile la temperatura. Tocmai de aceea, ele nu sunt incluse in joc atunci cand temperaturile devin mai joase de 10 grade, deoarece puterea lor va fi redusa considerabil.

Cele pe baza de CO2 (dioxid decarbon) sunt definite printr-o presiune si o viteza mai mare decat cele de tip Green Gas. Ele sunt alimentate cu ajutorul unor capsule cu CO2.

Replicile pe gaz pot fi insotite de recul-blowback. Dar aceasta nu este o regula. Sunt jucatori care prefera acest tip de recul deoarece creeaza o senzatie mai aproape de realitate. Cele care nu au aceasta optiune se dovedesc, insa, mai economice.

Pistoalele pe baza de gaz pot fi folosite inclusiv pentru tirul sportiv sau trageri la tinta. Important este sa fie ales un model care se potriveste regulamentului concursului.

In cazul replicilor alimentate cu gaz, viteza este de pana la 150 m/s.

Care sunt cele mai populare tipuri de replici?

De regula, jucatorii aleg diverse modele de pistoale cu poveste. De exemplu, poate fi vorba de replici care imita arme celebre, precum cele care au fost folosite in razboaiele mondiale. De asemenea, exista jucatori care prefera modelele de tip sniper sau chiar lansatoare cu grenada. De multe ori, armamentul se alege si in functie de misiunea care este simulata in jocul de airsoft.

Se foloseste echipament de protectie in jocurile airsoft?

Raspunsul este "da" si este pe deplin justificat sa fie asa. Uneori, munitia poate fi dureroasa. Astfel, este necesara folosirea de echipament de protectie. Acesta consta in special in casca, ochelari, masca si vesta.

Dar se folosesc si cotiere, genunchiere sau manusi. Important este ca jucatorii sa isi protejeze partile care sunt sensibile, deoarece munitia poate cauza negrituri, julituri sau chiar usoare arsuri. Pe de alta parte, un jucator va trebui sa ia in considerare si greutatea echipamentului de protectie. Daca acesta este foarte incarcat, jucatorul va obosi mai usor si nu va putea sa se deplaseze rapid pe terenul de joaca.

Atunci cand vine vorba de airsoft, mobilitatea este foarte importanta. Atacul trebuie bine gandit, insa de multe ori, strategia este desavarsita de retragere si aparare.

Este airsoftul un joc pentru copii?

Din pacate, raspunsul este nu. Desi este distractiv, airsoftul nu se adreseaza celor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Ce viteza pot atinge replicile folosite in timpul jocului?

Depinde foarte mult de tipul de arma ales. Si de brand. Sunt si replici care au o viteza de 60-70 m/s. In cazul replicilor speciale de asalt, vorbim si de o viteza de 110-129 m/s.

Unde se joaca airsoftul?

Raspunsul este unul simplu in acest caz: in spatiile sigure. Poate fi vorba de spatii deschise sau inchise. Pe de alta parte, poate fi vorba de un joc care simuleaza o misiune, cu runde organizate si cronometrate sau de trageri la tinta.

Indiferent de locul unde se desfasoara activitatea sportiva, nu trebuie uitat ca absolut toate persoanele care isi doresc sa ia parte la o asemenea experienta trebuie sa poate echipamentul de protectie adecvat.

Reguli airsoft demne de tinut minte:

Incheiem acest material despre airsoft si munitie, prezentand pe scurt o serie de reguli pe care toti jucatorii trebuie sa le respecte pentru a se putea bucura de o experienta cat mai placuta:

  1. Cerintele privind munitia trebuie intotdeauna respectate. Acestea se refera la tipul de replici, greutatea bilelor, puterea armelor, modul de tragere.

  2. Toti jucatorii vor purta protectie, pentru a evita ranirea.

  3. Orice jucator va confirma imediat ce este impuscat de catre adversar.

  4. Desi jocul este competitiv si antrenant, sunt strict interzise limbajul vulgar sau orice alt tip de violenta.